​​

Ook de Belastingdienst maakt fouten

Tijd van schrijven Wednesday 1 February 2017

Bij de bank leer je rekenen! Voor een recente opdrachtgever had ik een mooie klus als businessanalist, namelijk het specificeren van een fiscale service voor het berekenen van hypotheektermijnen van bruto naar netto. Door de fiscale kennis die ik had opgedaan ben ik mijn beschikking kinderopvang 2014 eens gaan narekenen. En wat was het resultaat? Verschil!

Bij de bank leer je rekenen! Voor een recente opdrachtgever had ik een mooie klus als businessanalist, namelijk het specificeren van een fiscale service voor het berekenen van hypotheektermijnen van bruto naar netto. En dan kom je erachter hoe complex ons fiscale stelsel in elkaar zit… Boxen, belastingtarieven, heffingskortingen, fiscale verdelingen, tariefsaanpassing.. zo maar een aantal termen waar je dan mee te maken krijgt.

En dan word ik toch wat argwanend, zou die Belastingdienst dat allemaal goed geïmplementeerd hebben in hun eigen systemen?

Ik had uit de media begrepen dat er wat gedoe was omtrent de kinderopvangtoeslag 2014 en ik dacht laat ik die eens narekenen. En wat was het resultaat? Verschil!

In het besluit kinderopvangtoeslag hoofdstuk 2, artikel 2 staat; De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt voor iedere kalendermaand afzonderlijk bepaald.

En wat bleek uit mijn berekening? De belastingdienst telt alle kinderopvangkosten in een jaar bij elkaar op en middelt dit weer uit per maand.

Maar middelen, dat is toch niet voor iedere kalendermaand afzonderlijk bepalen?

Ik in bezwaar, maar helaas per ommegaande afwijzing. De Belastingdienst maakt geen fouten in haar berekeningen. Gelukkig is een gang naar de rechter in Nederland goed geregeld, voor een paar tientjes zat ik bij een vriendelijke vrouwelijke rechter die mijn verweer goed heeft geanalyseerd.

En de uitkomst? Na twee rechtszittingen kreeg ik een aangetekend schrijven dat de rechter mij in het gelijk stelt en uiteindelijk heeft de Belastingdienst het verschil uitbetaald.

Toch ben ik er niet zeker van dat de berekening nu is aangepast bij de Belastingdienst, dus reken je beschikking nog eens na.

Deze situatie geldt met name bij meerdere kinderen op de opvang waarbij het aantal uren per maand per kind fluctueert.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op.


Terug naar blog overzicht
profiel-naam
profiel-functie

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Maecenas faucibus mollis interdum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna.

Actuele werksituatie
Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Maecenas faucibus mollis interdum.

Naast werk druk bezig met
Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Maecenas faucibus mollis interdum.